Wat voor mij het verschil maakt tussen een amateur en een professional mindset

Op sommige gebieden kan ik gedisciplineerd zijn, maar wat betreft schrijven van mijn nieuwsbrief of blog artikelen heb ik lang het idee gehad ik alleen kan schrijven als ik geïnspireerd ben.

Dat is de mindset van de amateur.

Een amateur is enthousiast, fris, open, maar zodra het lastig wordt haakt hij af. De professional pakt het anders aan. Als het lastig wordt valt hij terug op de discipline die hij continue opbouwt.

Maar ik ben er achter gekomen dat het niet alleen om discipline gaat.

Want ik heb geprobeerd schrijf afspraken met mezelf in mijn agenda te maken. Ik heb mijn gewoonten en routines bijgesteld. En dat werkt tot op zekere hoogte.

Maar het is niet datgene dat me van de amateur naar de pro mindset tilt.

Er is één ding dat voor mij echt het verschil maakt tussen jarenlang aanmodderen en wekelijks iets opleveren like clock work. En datgene zorgt ervoor:

Dat het me relatief weinig moeite kost.

Dat ik het niet vergeet.

En dat ik altijd op tijd klaar ben.

Wat dat is?

Het zetten van een intentie.

Wat helpt is dat je het dan zo specifiek mogelijk maakt. Voor mij is het elke donderdag een nieuwsbrief versturen van minimaal 300 woorden. Wat ook helpt is dat je het met anderen deelt, zodat je accountable wordt.

Natuurlijk wist ik dit allang. En jij waarschijnlijk ook.

Maar waarom doen we het dan vaak toch niet?

Wat mij geholpen heeft bij het zetten van de intentie is dat het voor mij niet zomaar een doel was maar een betekenisvol doel, voortkomend uit mijn purpose. Een betekenisvol, of purposeful, doel heeft te maken met wat je in dit leven te doen hebt. En dat maakt voor mij het echte verschil.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

Jouw amateur zorgt dat wilt beginnen. Jouw professional maakt het af.

Hard werken is vaak makkelijker dan de tijd nemen om een intentie te zetten.

Discipline zonder betekenisvol doel is als een ladder beklimmen die tegen de verkeerde muur staat.

2 quotes van anderen

Ik werk alleen als ik inspiratie heb. Gelukkig slaat de inspiratie elke dag precies om 09:00 s’morgens toe.

Een professionele schrijver is een amateur die niet heeft opgegeven.

Richard Bach, Amerikaans schrijver.

1 vraag aan jou?

Waar zou jij geholpen zijn met het zetten van een intentie?

Mijn aanbod

In het 12 weken traject waarbij ik mensen begeleid om hun purpose te vinden, leer je betekenisvolle doelen stellen.

Wil je jouw persoonlijke purpose helder krijgen, in het najaar ga ik hierin groepen van maximaal 8 personen begeleiden. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, laat een reactie achter. Dan houd ik je op de hoogte.

Gepubliceerd door Marco Bogers

arco Bogers is oprichter van Work in Flow, een trainingsbureau dat individuen en teams helpt bij het vormen van productieve gewoonten. Marco heeft een carrière in het bedrijfsleven achter de rug waarin hij marketing- en managementfuncties bekleedde bij Canon Europa en France Telecom Hij is op dit moment actief als auteur, trainer, coach en spreker op het gebied van persoonlijke en teamproductiviteit. Hij is mede-auteur van Getting Teams Done (2013) - http://www.gettingteamsdone.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *