Zelfsturing en zelforganisatie vanuit purpose

Zelfsturing en Zelforganisatie vanuit Purpose

Er zijn van die momenten in je leven wanneer je ergens toe geroepen wordt.

Een studie, een beroep, het schrijven van een boek, een missie, of een hoger doel (purpose).

Jaren geleden heb ik de roep gevolgd om als zelfstandig trainer mijn eigen pad te gaan volgen. Hoe dat pad zou gaan lopen was me volledig onduidelijk, maar ik wist dat ik het moest gaan doen, en dat het iets te maken had met werken in een flow.

Maar ja, beetje vaag. Wat is dat dan?

Het workflow aspect snapte ik meteen. Workflow gaat over optimalisatie en zo snel mogelijk van A naar B komen. Dat is ook waar ons boek “Getting Teams Done” over gaat.

Flow, dat was lastiger voor mij. Ja, natuurlijk, flow is een staat van productieve focus. Sporters hebben flow, gamers hebben flow. Maar flow is voor mij niet alleen concentratie, maar het ook iets bijdragen aan de wereld: een purpose hebben.

Ja daar heb je die roeping weer.

Want ik heb ontdekt dat “aangesloten” zijn op een purpose mensen, teams en organisaties een energie boost geeft, die je niet krijgt door alleen een methodiek toe te passen.

En dan bedoel ik ook echt aangesloten zijn. Geen tegeltje aan de wand met een brave missie. Nee, je voelt het van binnen, je wordt erdoor geïnspireerd, het is de reden dat je s’morgen uit je bed komt, en dat je s’avonds moeite hebt om te stoppen.

Want als je “workflow” en “purpose flow”, combineert, dan vliegen de vonken ervan af.

Mijn eigen purpose ligt op dat snijpunt, het ontsteken van het vuur van purpose, Sparking your Purpose.

Ik denk dat de wereld daar beter van wordt.

Wanneer ik met jou of jouw team werk, kijk ik niet alleen naar workflow optimalisatie door middel van bijvoorbeeld Holacracy of productiviteitstechnieken, maar streef ik ernaar dat je ook in een “purpose flow” terecht komt waar voortdurend nieuwe vonken kunnen ontstaan en overslaan.

Mocht het bovenstaande je niet aanspreken, dan is dat helemaal OK. En als je iemand kent die dit wel aanspreekt, dan zou ik het op prijs stellen dat je deze persoon erop attent maakt.

Als je wèl het gevoel hebt dat zelfsturing en zelforganisatie meer is dan efficiency, dan ben je van harte welkom om je in te schrijven op mijn nieuwsbrief, en dan ga ik graag mijn ervaringen en kennis op dit gebied met jou delen.